De opleiding Beeldende Kunsten aan campus Sint-Lucas Gent is een gemeenschap van kunstenaars en ontwerpers, theoretici, studenten, docenten en omkaderend personeel die elkaar vinden in de beoefening, beschouwing en ontwikkeling van kunst en ontwerp. Het is een genereuze plek voor artistieke ontmoetingen met continue uitwisseling, overdracht en studie vanuit gedeelde artistieke interesses, eigen fascinaties en maatschappelijk engagementen. In een open en genuanceerd gesprek worden verleden, heden en toekomst op elkaar betrokken om werk te maken, ideeën over te dragen en standpunten in te nemen, telkens vanuit de ambitie om de voortgang en de voorlopige uitkomsten van dit open gesprek met het brede artistieke en maatschappelijke werkveld te delen.
Op de campus Sint-Lucas Gent worden in de bacheloropleiding negen specialisaties aangeboden: Grafisch ontwerp (afstudeerrichting Grafisch ontwerp), Illustratie, Grafiek & Tekenkunst, Schilderkunst, Mixed Media, Sculptuur, Glas & Keramiek (afstudeerrichting Vrije kunsten) en Textiel (afstudeerrichting Textielontwerp). In de masteropleiding valt het onderscheid weg; elke student werkt er een persoonlijk project uit (de afstudeerrichtingen worden wel nog benoemd).
De opleiding Beeldende kunsten wordt geflankeerd door de onderzoekseenheid Image. Deze onderzoekseenheid is een verzamelplaats voor onderzoek in en over de kunsten waarbij het statuur en de creatie van het beeld centraal staan. Beelden nemen een bijzondere plaats in binnen onze hedendaagse cultuur. Ze zijn alomtegenwoordig en hun impact op de manier waarop we de wereld kennen en vormgeven is nauwelijks te onderschatten.
De kunsten zijn altijd al gericht geweest op het maken, functioneren en begrijpen van beelden, maar het gemak waarmee beelden vandaag verspreid en gereproduceerd kunnen worden, heeft ook binnen de hedendaagse kunst en de ontwerppraktijk voor een herwaardering van en andere omgang met het beeld gezorgd.
Het onderzoek waarover binnen de onderzoekseenheid gaat voorbij aan een louter talig discours en wordt gevoed vanuit verschillende invalshoeken, media en disciplines. Daarbij is er zowel plaats voor theoretisch als praktijkgebaseerd onderzoek dat een draagvlak vindt in de onderwijspraktijk binnen het hoger kunstonderwijs.
Hoofd onderzoekseenheid Image: dr. Tom Van Imschoot
De onderzoekseenheid Image verenigt vijf onderzoeksgroepen: ↴De opleiding heeft op de campus meerdere vaste toonplekken waar voor kortere of langere duur door studenten, docenten of externen tentoongesteld wordt. Deze plekken worden tevens ingezet voor voorstellingen, lezingen, symposia en andere evenementen.
Aan de straatzijde van de Residentie (Alexianenplein 1) hangen de kaders aan de muren waarin affiches van eigen makelij worden tentoongesteld.
In het hoofdgebouw (Alexianenplein 2) bevindt zich de Carré. Dit indrukwekkende koepellokaal biedt ruimte voor langlopende tentoonstellingen en projecten met en door externen, en voor lezingen en evenementen. Er zijn binnen enkele ateliers ook verschillende eigen initiatieven zoals de Mitte, de Muur en de Vitrine.
Organised by the “Art, Philosophy and Technology” research cluster of the research unit Image
DATA IMAGINATION
PhD seminar
Thursday, 7 December
At campus Sint-Lucas Ghent, Alexianenplein 1
Venue: D309
Time: 10.00 – 15.00
Please register to attend the seminar live on campus: https://icts.kuleuven.be/apps/onebutton/registrations/243216
Programme:
10.00 REGISTRATION
10.30 Welcome and opening words
Tom Van Imschoot, head of research unit Image
10.40 Introduction to the seminar, Data Existentialism, part 1
Frank Maet, researcher in philosophy of art and technology
11.00 Im/possible colours
Rosa Menkman, artist, and researcher of resolutions
12.00 From Representation to Simulation: Post-Orthographic Images in Architecture.
Corneel Cannaerts, designer, architect and researcher, specialized in computational design, digital fabrication and creative coding
12.30 LUNCH
13.30 Probabilistic Representations: From image-to-text to text-to-image
Birk Weiberg, art and media scholar
14.15 Presentation of the collaborative research project with EAVISE (Embedded and Artifically intelligent VISion Engineering)
Vincent Thornhill, Designer & PhD-researcher in the arts & Wiebe Van Ranst, AI-engineer
14.45 Closing remarks
Frank Maet
***
To attend online (no registration required)
Microsoft Teams meeting
Join on your computer, mobile app or room device
Click here to join the meeting
Meeting ID: 313 453 162 240
Passcode: 7J7VWTDownload Teams | Join on the web
Learn More | Help | Meeting options
DATA IMAGINATION
How to see, talk, fantasize and collaborate with AI?
EXHIBITION
December 7
17.30 – 19.00 Opening of the exhibition
Campus Sint-Lucas Ghent, Alexianenplein 2
Featuring work by the following artists, art & design researchers, and AI engineers:
Exhibition will be open from Friday, December 8 till Thursday, December 21
Every weekday, from 16.00 till 19.00